DELA

”I backarna är det väldigt jobbigt”

Dagens turist Achim Pfeiffer är på tre veckors cykelsemester i vårt ölandskap tillsammans med Christine Kocks. När vi möter dem har de precis trampat i land i Degerby, Föglö och medan Christine föredrar den traditionella cykelstilen framför Achim något lite ovanligare.
Vad är det här för något?
– Jag cyklar på något som vi i Tyskland kallar Liegerad, en cykel där man halvligger och trampar. På så vis blir det avsevärt mycket bekvämare, och man kan cykla hundratals kilometer på en dag utan att få ont någonstans. Trycket på handlederna blir mindre, man får inga skavsår och över lag är påfrestningen på kroppen mindre. Fast, i backar är det väldigt jobbigt…
Var har du cyklat liggandes förut?
– Runt om i Tyskland, vi kommer från Munster där landskapet är väldigt flackt och tacksamt för cykling. Sen har jag också varit på Costa Rica och Nya Zealand. På Nya Zealand var det mycket backar, så sedan dess har jag en liten motor på cykeln, att använda när det blir för brant.
Vad pysslar du med hemma i Munster?
– Jag är lärare i klassisk gitarr. Gitarren är nog med på resan också, fast den lämnade jag i husbilen på fasta Åland. Jag måste ju se till att öva, så mina elever inte blir bättre än jag.
Vad får man inte missa i er hemstad?
– Munster är en studentstad, där finns vackra parker och kyrkor, och flera uråldriga slott med vallgravar och allt.
– Och bra pubar, fyller Christine i.

Ida Kronholm

ida.kronholm@nyan.ax