DELA

”Hur fungerar egentligen Åland?”

Dagens turister jagar badplatser när solen för tillfället inte tittar fram. Familjen Berg från Leksand visar sig ha lika många frågor till oss som vi till dem.
Vad har ni gjort på Åland hittills?
– Vi har kört runt på norra Åland och tittat efter badplatser. Vi stannar en vecka, så vi vill se lite av ön. Barnen har mest spelat spel i baksätet, trots att vi kört förbi både fästningar och annat, säger Lars Berg.
– Det är väldigt vackert på Åland, och alla är väldigt gästvänliga, men det är lite dyrt, fyller Stina Berg i.
Vårt småprat blir snart till en intervju, där familjen Berg undrar över allt mellan den åländska himlen och jorden. Självstyrelsen fascinerar, man vill veta vad Åland egentligen har att bestämma om och varför det har blivit så. Vi svarar efter bästa förmåga.
Att Åland har så många kommuner väcker stor förvåning. I Sverige är ju kommunerna sedan länge vidsträckta. Ålänningarna verkar också välbeställda och välmående i familjens ögon.
Vad får man inte missa om man åker till Leksand?
– Då måste ju jag svara mega-Clas i Insjön, men jag jobbar ju också på Clas Ohlson, säger Lars Berg. Det är sveriges största Clas Ohlson-butik.
– Och då får väl jag säga att man måste gå på den stora midsommarstångsresningen i Sammilsdalsgropen i centrala Leksand. Man måste också gå på hockey i arenan när Leksand spelar, säger Stina Berg.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax