DELA

”Hon är min kärlek”

I Föglö Degerby kikar dagens turist Antti Hyvärinen ut ur sin segelbåt. Han har kommit hit för att delta i den årliga skutträffen.
– Jag, min son och min sonson ska vara med i kappseglingen till Mariehamn. Jag har deltagit flera år men det har blivit ett uppehåll nu de senaste åren.
Vad är det för båt du har?
– Det är en Colin Archer från 1906. Fast just den här är nybyggd i Fredrikshamn i en skola för båtbyggare, och jag köpte den år 1999. Det tog faktiskt tre år för dem att bygga den, ungefär 8 000 timmar arbete allt som allt.
Var är hennes hemhamn?
– Den är i Korpo, där vi har en sommarstuga. Men på vintrarna ligger hon i Lovisa, öster om Helsingfors. Jag bor i S:t Michel, men i Lovisa finns närmaste havet, så att säga.
När kom du hit?
– Vi började åka från Korpo vid femtontiden i går och var framme runt halv ett i natt. Det var bara en lite bris, så seglingen tog många fler timmar än vad den brukar. Jag vill alltid använda seglen, och inte köra för motor, så länge det går. Vi övernattar i Mariehamn i morgon och sedan åker vi tillbaka till Korpo.
Har du seglat mycket i sommar?
– Nja, man måste ju hinna med att vara på stugan också. Men jag har varit runt Lovisa, Korpo och Nådendal. Jag försöker att segla så mycket jag kan, hon är min kärlek, säger Antti Hyvärinen och tittar ömt på sin båt.
Vad får jag inte missa om jag kommer som turist till S:t Michel?
– Ja, det skulle väl vara Saimen, som är Finlands största insjö. Den är väldigt vacker. Och så S:t Michels musikfestival.

Josefin Grunér  josefin.gruner@nyan.ax