DELA
Foto: Anna Ingman/Prao

”Hela huset ska pyntas”

På gågatan i Mariehamn monteras julbelysningen som bäst. Utanför posthuset ser vi dagens ålänning, Dante Dahlblom.

Han är högt uppe i lyftkranen och fäster fast lampa efter lampa. Nya Åland ropar ner honom för att gratulera till att han har blivit utvald till dagens ålänning.

Hur länge tar det att pynta gågatan?

– Vi påbörjade pyntningen idag och det tar ungefär två dagar.

Är du här varje år?

– Det är ju årligen återkommande. Julen kommer alltid på så fort. Det känns som om jag var här i går och pyntade inför fjolårets jul.

Hur mycket ska du dekorera?

– Hela huset ska pyntas. Jag ska steg för steg arbeta mig runt fasaden. Flaggstången ska också få lite dekorationer. Det är mysigt med lite julpyssel.

Hur känner du inför julen?

– Det är alltid lite stressigt inför jul. Jag har fyra barn, så det blir mycket julklappshandlande. Enligt mig skulle det räcka med jul vartannat år.

Hur ska du fira jul?

– Jag ska vara hemma med min familj. Eftersom jag är egen företagare har jag möjlighet att vara hemma med barnen när de har jullov.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag brukar jaga och fiska. Igår var jag och såg musikalen Sound of Music där min dotter medverkar. Jag har tidigare haft många fördomar då det kommer till ordet musikal. Men i går ändrade jag helt inställning. Huden blev som tuppskinn och det är verkligen fantastiskt att vi har så många begåvade ålänningar.

Vem vill du hälsa till?

– Till min sambo och alla mina kära barn.