DELA

”Här är så avkopplande och lugnt”

Inne i Sittkoffgallerian står dagens turister Kjell Falebäck och Bente Brekstad och väljer vykort medan regnet piskar mot fönstren. De bor i Nyköping i Sverige och kom till Åland i lördags.
Vad för er till Åland?
– Jag och frugan trivs väldigt bra i Mariehamn och på Åland. Det är avkopplande och lugnt, säger Kjell Falebäck.
– Vi har varit här fyra, fem gånger de senaste åren, fyller Bente Brekstad i.
Vad har ni hittat på den här gången?
– Vi har varit på Mariebad och kopplat av. Och idag är det ju shoppingväder. Här finns många fina restauranger och mysiga ställen också. Nu bor vi på hotell i Mariehamn, men vi funderar på att åka lite längre nästa gång. Ta med bilen och hyra en stuga och fiska.
Har ni semester nu?

– Nej, vi har minisemester nu. Kjell jobbar tre dagar till och jag en vecka till, säger Bente.
Kommer ni hit igen på semestern?
Nej. Vi har en dotter i Spanien, så eventuellt åker vi dit. Vi har även en stuga att sköta om. Den är på gångavstånd från vår lägenhet i Nyköping. På midsommar kunde vi äta egen potatis från landet. Och så hittade vi fem jordgubbar.
Vad ska man se och göra om man kommer som turist till Nyköping?

– Då ska man gå på teaterföreställningen Nyköpings gästabud. De spelar den hela juli, utomhus vid slottet. Det är mysigt nere i hamnen också. Och varje onsdag finns det en utställning med veteranbilar. De har olika teman varje gång, som amerikanska, franska eller svenska bilar. Och så kan man ju åka ut i Europa från Skavsta flygplats.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax

tfn 528 467