DELA

”Gör samma som alla andra”

Nyan hittar Dagens ålänning Annica Fredriksen på Kumlinge Seglinge på gamla Smedjevägen en solig eftermiddag.
Vad gör du här?
– Jag är ute och promenerar med mina klasskamrater från min tid som vuxenstuderande på Handels. De är här och hälsar på i dag.
Trevligt. Brukar ni träffas ofta?
– Vi brukar träffas cirka två gånger om året, men det är inte så lätt att få det att passa för alla. Den här gången kom de ut till skärgården och det är ju bekvämt och framförallt jättetrevligt för mig.
Bor och jobbar du här?
– Jajamen. Jag bor på Seglinge med min familj, make och barn, och jobbar på Kumlinge.
Vad jobbar du med?
– Jag är postkontorsföreståndare och ombud för två banker som lagt ner sina egna kontor på Kumlinge.
Det verkar så lugnt och fridfullt här. Men vad gör man på Seglinge när hösten/vintern kommer och allt blir ännu lugnare?
– Samma som alla andra. Jobbar, lagar mat och kör barnen till olika aktiviteter. Jag deltar i zumba och försöker vara kulturell, när teatrar, körer och liknande gästspelar här ute. Annars får man ta sig till fasta Åland för sådana aktiviteter. De kommunala förtroendeuppdragen och föreningslivet tar sin tid också.
– Familjen har en liten stuga ute i ytterskärgården. Där försöker vi vara så länge vädrets makter tillåter och isarna inte lagt sig. Det finns inget bättre än att sitta i vildmarksbadet, i mörkret, studera stjärnor och satelliter på himlen och titta på julgranarna (= kryssningsfärjorna) som passerar. Då längtar man inte till storstaden!
Vem vill du hälsa till?
– Jag måste fundera lite. Men det blir nog till de klasskamrater som inte kunde komma.

Text & foto:
Tinca Björke