DELA

”Glädjande att folk bryr sig om valet”

När Nyans utsände gör ett nedslag på Sveriges generalkonsulat i Mariehamn för att rösta i Europaparlamentsvalet tar Marie-Louise Karlsson emot vid konsulatets kansli.
Hon har jobbat där i fyra år, och har allsköns uppgifter i sitt arbete.
– Jag är kanslist, men eftersom vi är en så liten myndighet får man göra allt möjligt i det här arbetet. Det är bara jag och generalkonsuln (Ingrid Iremark) som jobbar här, säger Marie-Louise Karlsson.
– Sen jag kom hit har jag gått på olika utbildningar som Sveriges Utrikesdepartement ordnar, och jag trivs verkligen jättebra med jobbet. Det kan handla om allt från att utfärda provisoriska pass, till migrations- och medborgarskapsfrågor. Tjänsten är halvtid, men det är full fart kan man säga.
Märks det på konsulatet att det är valtider?
– Ja, om man tar förra rikdsdagsvalet 2010 som exempel så hade vi 550 personer som kom hit och förtidsröstade. Det var mer än vad som röstade på svenska ambassaden i Helsingfors.
Hur ser det ut med förtidsröstanden till Europaparlamentsvalet?
– Jag skulle tro att det är en 150 personer som har röstat hittills. Sen vet man ju inte hur många som har poströstat heller. Men jag tycker man märker av ett stort intresse för valet, vi får många frågor om det och vi har hållit extraöppet på kvällar och helger så att folk ska kunna komma hit och rösta. Det är glädjande att folk tar valet på allvar.
Hur många röstberättigande svenskar finns det på Åland?
– Uppskattningsvis 1 200. Och sen finns det ju några hundra som har dubbelt medborgarskap och som måste välja om de ska rösta i Sverige eller i Finland.
Har du röstat själv?
– Inte än, men jag kommer självklart att rösta i det finska Europaparlamentsvalet. Klart man blir lite extra intresserad av valet när man jobbar här, men jag hade nog röstat i vilket fall som helst.
Avslutningsvis får du skicka en hälsning. Vem vill du rikta den till?
– Till min son Martin.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax