DELA

”Ge barnen alla möjligheter”

Dagens feminist är 27-åriga Katja Söderbäck i Mariehamn. Hon studerar till socionom vid Novia i Åbo på distans, och arbetar som workshopledare inom ramen för projektet Fair Sex, som arrangeras av fredsinstitutet.
Vad är feminism för dig?
– Att alla människor ska ha lika mycket värde. För mig var det en verklig ögonöppnare när jag fick barn, och märkte hur olika flickor och pojkar behandlas.
Söderbäck bor med sin sambo Linus och har två barn, Amaya och Elliott. Hon önskar att de skulle ges samma förutsättningar både när det gäller yrkesval och övrigt bemötande.
– Det finns skillnader i allt från att pojkar inte tröstas lika länge som flickor till att flickor tystas ner fortare än pojkar.
Är det svårt att inte själv falla in i det här som förälder?
– Jättesvårt. Jag får en klump i halsen när jag märker att jag förväntar mig mer av min dotter än min son när det gäller att hjälpa till eller klä på sig – och då skiljer det bara ett år mellan dem.
Hur ska vi motverka det här?
– Det finns en otroligt bra bok av Kristina Henkel och Marie Tomicic som heter ”Ge ditt barn hundra möjligheter istället för två”. Den ger tips för hur man kan arbeta med barn och föräldraskap kring de här frågorna. Poängen är inte att till exempel förbjuda flickor att klä sig i rosa prinsessklänningar, utan bara om att öppna upp för fler möjligheter än så.
Söderbäck tillägger att det oftare är lättare för en flicka att vara pojkaktig än tvärtom.
– Det visar tydligt vilken könsroll som har lägre status. Därför är det här inte bara en kvinnofråga, utan också män måste tänka till kring vilka ramar och roller vi hamnar inom.
Hur undviker man att barnen påverkas av omgivningen?
– Det går förstås inte att undvika, men jag försöker ge mina barn en bra självkänsla och låta dem vara barn – inte flicka och pojke i första hand.
Vem skulle du vilja hälsa till?
– Jag vill hälsa till min familj, mina vänner och speciellt till Karin Öster.

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax