DELA

”Föglö är Ålands Hawaii”

Jerker Johansson från Föglö har just intagit dagens lunch på Skarven och väntar på att färjan ska anlöpa Svinö.
Vart är du på väg?
– Jag ska faktiskt och göra en arbetsintervju med en kille från Åbo som kanske kommer och jobbar i mitt fastighetsserviceföretag. Vi ska träffas i hamnen. Vi är tre som jobbar där nu men vi har flera större jobb på gång och behöver två till.
Se där. Vilken typ av jobb gör ni?
– Från början sysslade jag med allt möjligt inom fastighetsskötsel, men jag är själv elektriker i grunden och med åren har det blivit mer och mer eljobb. Just nu jobbar vi med en ny, stor mjölkgård på Föglö och så har vi ett större projekt på yrkesskolan i staden. Jag brukar säga att jag är en tusenkonstnär, det måste man vara när man bor ute i skärgården.
Hinner du göra något annat än jobba?
– Jag har hört det finns något som kallas fritid. Nej, skämt åsido, den ägnar jag mest åt familjen. Jag bor i Degerby med sambo och två barn.
Har du alltid bott på Föglö?
– Ja, jag är infödd Föglöbo och just nu känns det som ett väldigt bra ställe att bo på. Det är Ålands Hawaii som vi brukar säga. Till och med sådana här kalla vinterdagar känns det så.
Vad gör man på Ålands Hawaii sommartid?
– Då är det båten som gäller. Vi har en rätt stor båt och brukar vara ute en vecka i Åbolands skärgård varje sommar. Min sambo är från Karis.
Och vem vill du hälsa till?
– Alla jag känner brukar väl folk säga. Eller alla som känner mig kanske. Jag träffar väldigt mycket folk i jobbet.

Anne Sjökvist