DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>INGEN BOLLSPORTARE Mats Erkas är granne med golfbanan, men undviker bollar och idrott i sin vardag.

”Finns viktigare saker än tv”

Nyans reporterteam rullar norrut mot Eckerö under en solig men kylslagen aprildag.

På Hugos i Hammarland stannar vi till och hittar Eckeröbon Mats Erkas – dagens ålänning.

– Jag har varit inne i stan hos tandläkaren. Han har varit min tandläkare i trettio år och vill fortsätta att jobba tills han är 70. Jag vill också hålla på med saker hela tiden och är aldrig stilla, säger pensionären Erkas.

Det innebär att Bengt – som flyttade till Åland från Närpes 1978 – gärna rör sig i de natursköna omgivningarna kring hans personliga paradis i Storby, och han ger inte mycket för all jäkt han förknippar med dagens samhälle.

– Vi har ju knappt tid för varandra längre. Vi stressar och går på. Själv har jag inte ens en tv. Det finns annat som är viktigare för mig.

Som?

– Att hjälpa äldre människor som behöver hjälp med saker, och skjuts till olika platser. Och så har jag min katt Lina där hemma.

Du är nästan granne med golfbanan i Eckerö. Ska du spela något när den öppnar i år?

– Nej, jag är teoretiker och opraktisk, på samma sätt som jag inte har något bollsinne eller är någon idrottare. Men jag tycker att det är roligt att golfbanan öppnar igen i stället för att stå där övergiven.

Avslutningsvis får du skicka en hälsning. Vem vill du rikta den till?

– Jag vill hälsa till min dotter Malin som är djursjukskötare i Uppsala. Och så vill jag hälsa till mina gamla kollegor på Statens ämbetshus i Mariehamn. De behöver uppmuntran som måste sitta inne i sånt här vackert väder medan jag får vara utomhus.

<”Byline tfn”>