DELA

”Fi gjorde ett jättebra val”

Dagens feminist Alva Eriksson, 21, har tagit plats i Uppsala universitets kårfullmäktige på ett mandat för Feministiskt Initiativ (Fi).
– Vi ses tre gånger per termin och har bara haft ett möte. Uppsala är ett gammalt universitet, och det är väldigt konservativt. En stor del av tiden ägnades åt att utse tofsvipor och standarförare vilket vi tyckte var helt förkastligt. Vi försöker att få igenom lite praktiska saker, till exempel könsneutrala omklädningsrum på studenternas gym för personer som inte identifierar sig som varken man eller kvinna.
– Sedan försöker vi få in ett hållbarhets- och genusperspektiv i undervisningen. Det ska vara så i teorin, men det är inte så i praktiken.
Folk brukar framhålla Sverige som världens mest jämställda land. Vad tycker du?
– Regeringen har lagt fram som mål att mäns och kvinnors arbete ska värderas lika, att man ska få lika betalt för samma arbete, att våld mot kvinnor ska stoppas och så vidare. Det är tragiskt att det inte uppnåtts än.
FI går väldigt starkt bland ungdomar. Vad tror du att det beror på?
– Partierna försöker att attrahera en så stor homogen grupp som möjligt, och i stället för att måla upp en bild av hur de vill att samhället ska se ut så konkurrerar de om samma väljare. Jag tror att förstagångsväljarna tilltalas av att det är ett parti som har en vision om hur de vill att samhället ska se ut.
Men i riksdagsvalet föll ni på mållinjen. Vad tänker du kring det?
– Så klart var jag besviken, men samtidigt så gjorde Fi ett jättebra val och kom in i flera kommuner. Det som var mest deppigt var att SD ökade så mycket, även om det inte var en så himla stor överraskning, det visar på hur det svenska samhället mår.
Till sist får du hälsa till någon..
– Då hälsar jag till Fi-Uppsala och Fi-studenter som kämpar på.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax