DELA

”Extra matportion blev glad överraskning”

Dagens turister Krista och Olli Korhonen samt Leo ”Leksa” Nyqvist från Åbo fångar Nyan påpassligt upp när de står på toppen av Högberget på Väderskär norr om Vårdö Simskäla och spanar ut över Norrhavet.De är på utfärd med Mikael Lindholm som guide.
– För mig passade den här utflykten extra fint eftersom min bokklubb under vintern har läst en av Anni Blomqvists Stormskärs Majaböcker, säger Krista.
Var det just för att besöka Väderskär som ni kommit till Åland?
– Nej, för oss är det tradition att varje sommar besöka Åland där vi också har goda vänner. Att vi kom just den här veckan beror på premiären för operan MagnusMaria. Vi var också med när den mäktiga Alandicakören för några år sedan invigde kulturhuset med Mendelsohns Lobgesang, säger Krista.
Olli är en ”operabongare”, som med MagnusMaria inräknad sett sammanlagt 152 olika operor i ett tiotal europeiska länder samt dessutom i Teatro Colon i Buenos Aires och i Sydneys berömda operahus i Australien.
– Jag har varit med om tre världspremiärer för operor och två av dem på Åland. Förutom MagnusMaria också Joeloperan som uppfördes för ett par år sedan, säger Olli.
Vad tycker ni om Åland när det inte är operapremiärer?
– Väldigt vänliga människor och bra service på restaurangerna. På Pub Stallhagen frågade servitrisen om jag blivit mätt och när jag svarade ”inte riktigt” fick jag en extra matportion för samma pris. En verkligt glad överraskning, säger Leksa.
Vilka tips har ni för ålänningar som besöker Åbo?
– Åbo har ett ganska bra kulturutbud bland annat tack vare Åbo Svenska Teater och den gamla lokomotivhallen Logomo som byggts om till konsertsal för både pop och klassisk musik. Åbo har också många fina restauranger och museet Aboa Vetus Ars Nova är väl värt ett besök. Också för den som bor i Åbo är det nästan som en liten semester att promenera längs Aura å med många restautangbåtar där det ofta spelas levande musik, säger Leksa.

Text och foto: