DELA
Foto: Jonas Edsvik

”En liten uppoffring jämfört med vad man ger”

Dagens ålänning heter Kim Karlsson och bor i Finström. Nyan hittar honom på Röda Korsgården i Mariehamn där han precis ska börja ge blod.

Han är en av ungefär 60 personer som under måndagen har lämnat blod till Röda Korsets blodgivarkampanj som pågår tills på fredag.

Hur många gånger har du gett blod?

– Det blir 44 gånger med den här.

Wow. Vad är det som får dig att komma tillbaka?

– Jag tycker att det är en bra grej. Det är ett ganska enkelt sätt att hjälpa till och det behövs alltid blod. Eventuellt kan man ju behöva det själv en dag.

Hur kommer det sig att du började ge blod?

– Det var min fru Michaela Karlsson som gjorde det först och fick med mig. Det var så länge sedan så jag kommer inte ihåg vad hon sa för att jag skulle följa med. Sedan dess har jag gett i princip varje gång de kommit hit. Bara någon enstaka gång har det hänt att det inte har passat.

Vad skulle du säga för att få fler att göra det?

– Det tar inte lång tid och det är ett väldigt litet stick. Det är en liten uppoffring jämfört med vad man ger. Jag kanske ska ringa min dotter Amanda och försöka få hit henne också, nu när hon fyllt 18.

Vad gör du när du inte ligger här då?

– Jag snickrar och lägger kakel. Det finns också mycket pyssel att göra hemma, särskilt efter stormen. Det blir mycket ved.

Nu får du hälsa till någon.

– Då vill jag hälsa till Michaela och Amanda, frun och dottern.