DELA
Foto: Patrik Dahlblom<07_Bildrubrik>VILL HA RAKSTRÄCKA Ida Lindqvist vill kunna köra dragracing hemma på Åland.

”En kilometer skulle räcka hyfsat bra”

En del förare fick parkera under tak inne i Maxinge i lördags. En av dem var Ida Lindqvist, 17.

– Vi i Ålands motorklubb visar upp alla sorters fordon som ryms här. Jag tog med min super comp dragster, min gocart och min junior dragster.

Hur är det att vara tjej i racingbranschen?

– Det finns jättemånga tjejer inom den här sporten. Men kanske är det lättare att få sponsorer eftersom det är häftigare med tjejer som kör.

Finns det fördomar om att tjejer inte är lika bra förare som killar?

– Absolut. Många frågar om det är jag som kör och de flesta blir förvånade att det inte är typ min pappa (Henrik Lindqvist). Jo, han har kört gokart när han var liten. Då körde han ett hemmabygge – en gång. Jag började med en gräsklippare utan klippaggregat som jag kunde fara omkring på gården med. Sen hittade vi en liten gokart, och en större gokart, och sen fick jag prova på junior dragster. Och sen var jag fast.

Åland har nyss fått en ny landskapsregering. Vad önskar du dig av den?

– En motorbana på Åland. En lång strip, helt enkelt. Man kör 402 meter med de större fordonen men banan ska förstås vara längre. En kilometer skulle räcka hyfsat bra.

Vad gör du när du inte kör?

– Pluggar till djurskötare i Uppsala. Om jag inte hittar något jobb med en gång ska jag gå på hotell- och restaurang här på Åland. Jag ska tillbaka hit.

Vem vill du hälsa till?

– Alla som stöttat mig och tycker att det är häftigt att jag håller på med det här. Speciellt mina föräldrar.