DELA

”Det var nog meningen”

Dagens ålänning är den pigga och glada Rita Flinck. Vi möter henne i Sittkoffs galleria just när solen bryter fram ur molnen. Hennes söta rosa kläder är en trevlig och upplyftande färgklick i det gråa vädret utanför.
Hej! Vart är du på väg?
– Jag ska hämta mina barn. Det ena går på dagis, så vi ska hämta henne strax. Innan det har jag haft lite tid för mig själv.
Vad gör du annars?
– Jag är mammaledig i två år nu. Jag arbetar på dagiset Skogsgläntan i Saltvik som förskollärare. Det är ett underbart jobb!
Det är ett stort dagis?
– Ja, vi är väl nio stycken allt som allt, tre förskollärare och sex barnskötare på tre avdelningar.
Vad gör du på fritiden?
– Jag är med mina egna barn. Jag älskar verkligen att spendera tid med barn. Jag brukar bland annat spela spel med mina egna. Just nu är det mycket alfapet.
Hur många barn är det?
– Två flickor på sex och åtta år. Den äldsta fyller snart nio, och så är det också en liten pojke på väg om en en månad.
Kul! När visste du att du ville jobba med barn?
– Ganska tidigt. Jag hade tänkt bli lärare från början, jag funderade på mattelärare i högstadiet. Efter gymnasiet sökte jag till olika lärarlinjer i Jakobstad och kom in på förskollärarlinjen. Jag tänkte söka till lärarlinjen året efter, men det blev inte så. Jag fastnade för småbarn. Det var nog meningen att det skulle bli så.
Du kommer inte härifrån?
– Nej, jag kommer från Österbotten, från ett område strax norr om Jakobstad. Nu har jag bott i Dalbo i 13 år.
Vem vill du hälsa till?
– Alla barn på dagis!
Johanna Danielsson