DELA

”Det var konstigt att se sig själv på film”

Dagens ålänning är filmstjärna. Åttaåriga Ida Nordberg är huvudperson i dokumentären ”Kyrkogårdsö” som visades i Yle 5 härförleden och i onsdags kväll på filmfestivalen Vera.
Nyan träffar henne på skärgårdsfärjan Gudingen när hon är på väg hem till Kyrkogårdsö efter skoldagen på Kökar en vanlig tisdag. På ön bor två familjer och sammanlagt åtta personer varav fyra barn; Ida och hennes bror och deras två pojkkusiner.
Hur var det att se sig själv på film?
– Konstigt. Jag såg så liten ut. Jag var sex år då filmen spelades in men det stod fem i texten och det var bara bra tycker jag eftersom jag verkade så liten.
Hur är det att åka till skolan med båt eller färja?
– Det är tröttsamt ibland. Jag stiger upp sju varje morgon för att hinna. Ibland blir vi sena till skolan.
Vad gör du hemma på ön?
– Jag ser mycket på tv. Det finns inte så mycket att göra och min bästa kompis Linn bor på Kökar.
Du träffar henne mest i skolan då?
– Ja, och ibland kommer hon och sover över hos mig. Vi är oftast hos mig då för vi gillar att leka med mina leksakshästar. Jag har många.
Har du en riktig häst också?
– Nej, men jag vill gärna ha en. Jag älskar hästar och rider i Mariehamn en gång i månaden. När jag blir stor vill jag bo på en gård med hästar, Highland-kor, fem hundar och många andra djur.
Blir det på Kyrkogårdsö då?
– Det tror jag inte, det är lite svårt att ha djur där. Kanske blir det i Kimito där min kusin Ester bor. Vi har varit på ridläger tillsammans där och brukar prata om att vi ska ha en gård tillsammans sedan.
Så får du hälsa till någon.
– Då hälsar jag till Linn, och kanske till lillebror Sander också.

Anne Sjökvist