DELA

”Det sista jag gör som företagare”

Tor Kudinoff från Godby öppnade i fredags Ålands nyaste loppis, Prostens antik & loppis i Pestgården by i Jomala i firma Sven Mattssons gamla lokaler.
Både säljare och kunder verkar ha hittat hit redan?
– Jodå, det finns alltid behov av loppisar, loppis är pop, som vår slogan är.
Varför heter det Prostens antik & loppis?
– Det var min kompis Gunilla som kom på det namnet, och det är ju fantastiskt bra tycker jag eftersom loppiset finns i Prestgården by.
Vad har du sysslat med tidigare?
– Jag har varit företagare i nästan 40 år, mest i restaurang- och bageribranschen. Men nu ska jag trappa ner lite, det här blir det sista jag gör som företagare.
Vad skiljer Prostens antik & loppis från alla andra loppisar?
– Det här är en kvalitetsloppis, och förutom mindre saker har jag reserverat nästan halva lokalen för möbler. Jag köper upp gamla möbler, bilar, båtar, vad som helst som folk vill sälja. I sommar blir det också auktioner två gånger i månaden här bakom huset. Sommarauktioner är alltid populära så jag hoppas de ska dra folk.
Hur ska du få folk att komma hit med kvalitetsgrejer?
– Åh, alla känner mig, ingen vill inte komma hit med skräp.
Det är speciell inredning här.
– Jo, den har jag snickrat själv redan för femton år sedan då jag tänkte öppna loppis första gången. Jag har också målat figurerna i barnhörnan själv, jag är en sådan som kan allt och gör allt själv.
Hinner du med något annat än att sköta det här då?
– Jo min hustru måste jag alltid hinna med. Vi har varit gifta i 40 år och vore det inte för henne hade jag nog inte varit i livet alls idag.

Anne Sjökvist