DELA
Foto: Stefan Öhberg
Rune Karlsson kör sin nya snökanon för första gången någonsin. Han har den bara till låns men vem vet hur det kan gå om den levererar, den behöver ju bara två-tre minusgrader för att kunna laga fin snö.

”Det här är moderna grejer vet du”

Bredvid en magnifikt sprutande snökanon i Jomala hittar vi på lördagen en stolt Rune Karlsson, vd för Ålands skid- och skidskyttecentrum. Framför honom växer högen med snö alltmer som sedan ska köras ut i spåren.

Är det första gången för säsongen som du lagar snö?

– Jo! Det känns bra!

Varför har det dröjt så länge?

– Vi har ju inte haft kallt förut. Det måste vara en två-tre minusgrader för att kanonen ska fungera. Nu har vi en ny kanon här som vi ska prova och den behöver inte kallare än så. Förut behövde det vara fyra-fem minus.

Så det är den nya kanonens jungfrutur det här?

– Javisst! Den kom från Helsingfors för ett par veckor sedan. Vi får låna den kostnadsfritt hela vintern från en firma i fastlandet.

Hur kan ni få låna den bara så där?

– Vi skulle ha nya band till pistmaskinen och så var killen hit för att sälja det, från den där firman. Och han tyckte att vi hade så fin anläggning här på Åland så när han skickade banden, då skickade han snökanonen också och sa att vi fick låna den hela vintern.

Nähä?!

– Jo! Gratis! Han vill ju sälja den till oss sedan.

Ahaaa …

– Jo, hehe. Våra gamla kanoner är nog också bra, men de är femton år gamla. Och så fordrar de lite kallare väder. Så det här är moderna grejer vet du.

Dum fråga, men … Hur gör man egentligen snö?

– Man häller vatten bara. Det måste vara ström – där borta har vi elverket, du ser kabeln dit – och så måste det vara vatten genom en högtryckspump, det är allt. Den här nya kanonen, den har egen luftkompressor, så den sköter resten sedan. Så blir det snö.

Ska ni köpa den sedan, tror du?

– Ah det får vi se. Det vet man aldrig.

Vem vill du hälsa till?

– Ålands alla skidentusiaster. Nu har vi snart snö!