DELA

”Det finns mycket jag vill göra i framtiden”

Inne i butiken Feja i Möckelö träffar vi Amanda Engström, 15, från Jomala, Kalmarnäs. Hon står och plockar i ordning lite bland inredningsartiklarna och prismärker lite nya varor.
Har du jobbat här länge?
– Jag började jobba här i somras. Det är mitt första sommarjobb och jag är jätteglad att jag fick jobbet. Nu jobbar jag extra och hoppar in några lördagar.
Vad är dina uppgifter?
– Jag gör många saker. Bland annat står jag i kassan, hjälper kunder, plockar upp och prismärker nya varor och ser till att det är snyggt och prydligt inne i butiken.
Vad gör du annars?
– Jag studerar första året på Ålands vårdinstitut. Det är kul. De två första åren studerar alla elever samma ämnen men det tredje året får man välja inriktning. Jag funderar på att välja äldrevård, men ännu är inget säkert.
Vad vill du göra i framtiden?
– Det finns mycket jag vill göra. Efter skolan vill jag jobba som närvårdare. Jag valde att utbilda mig till det eftersom att jag vill jobba med människor på ett praktiskt plan. Efter det får vi se vad som händer.
Vad gör du på fritiden?
– Jag går på Bild & Form-skolan en gång i veckan, där lär vi oss att skapa allt möjligt. Och så simmar jag med Ålands motionsförbund, det är jätteroligt. När jag inte gör det umgås jag med mina vänner.
Vad ska du göra när du kommer hem från jobbet?
– Jag måste plugga. Jag har flera arbeten som ska lämnas in och ett prov som jag måste läsa på.
Till sist, vem vill du hälsa till?
– Oj vad svårt, det finns så många jag vill hälsa till! Men jag hälsar till min fina klass NVA14.

Text & bild:
Malin Saine