DELA

”Det blir mer traditionellt när man har barn”

Om man ger sig ut för att jaga rätt på dagens ålänning så här dagarna innan jul, finns det kanske en risk att man möts av fokuserade människor och stressade blickar.
Men Tia Pihlakoski kommer gående utan någon större synlig stress bland butikshyllorna på Mattssons i Godby. I vagnen sitter nio månader gamla sonen Julius Jansson och i handen har Tia en liten rosa inköpslapp. Det är julhandel på gång.
– Det är mycket strömming. Och lax. Och vinäger. Det är både till i kväll och till julbordet, säger hon och pekar på lappen.
Julius följer uppmärksamt med vad som händer. Detta blir hans första jul och Tia försäkrar att jultomten ska komma i egen hög person. I vagnen ser vi julpapper.
Är det stressigt så här inför jul?
– Jag har börjat ganska tidigt med förberedelserna. Jag är mammaledig, så jag har ju tid. Annars brukar jag nog vara ute i sista minuten.
Har du grej på alla julklappar?
– Ja, men jag gick till en leksaksaffär i måndags på förmiddagen. Jag trodde att det skulle vara lugnt vid den tiden på dagen, men det var en katastrof. Så mycket folk. Tänk bara hur det var efter klockan 16.
Håller du hårt på någon speciell tradition på julen?
– Det blir mera traditionellt när man har barn. Mina föräldrar är på väg hit från Finland för att fira jul. Annars satsar jag mycket på maten. Skomakarlax ska det finnas på bordet.
Vill du hälsa till någon?
– Jag vill hälsa till alla som inte fick något julkort.

Alfons Röblom