DELA

Det är väldigt vackert här

Monica Westerlund från Finström Ämnäs ansvarar för Mariehamns begravningsplats blomstrande skönhet. Hon hinner precis smita in på sitt kontor och ta av sig skorna innan Nyan stormar in och rycker tag i henne.
Vad är det du gör på begravningsplatsen?
– Jag ansvarar för hela gården och ser till att allt fungerar med anställda och gravförrättningar. Jag planterar mycket blommor och klipper häckar också. Det är ett mycket varierande arbete och jag tycker att allt fungerar väldigt bra.
Varför här?
– Efter 25 år på Ålands försöksstation kände jag för att byta. Jag såg att det fanns en ledig tjänst som trädgårdsmästare här och sökte den. Nu har jag varit här i sex år.
Hur trivs du?
– Jag trivs bra. Om man tittar på gården förstår man varför. Det är så lugnt och fridfullt och aldrig något bråk. Det är en väldigt vacker plats.
Vad har du för planer i sommar?
– Jag får semester på måndag, men jag kommer nog jobba. Jag och min man har en jordgubbsodling med självplock i Ämnäs. Den är populär och mycket folk brukar komma dit. Jag tycker om att jobba och att vara ute.
Så du är en friluftsperson?
– Ja, jag tycker om att vistas ute. Under vintrarna handlar 99 procent av mina tankar om långfärdsskridskor, vilket jag åker ofta. Annars tycker jag om att resa också.
Vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa mina flickor Malin och Micaela Söderberg och min man Harry Söderberg. Sen vill jag hälsa till alla kollegorna på begravningsplatsen också. Det krävs duktiga anställda för att hålla gården så vacker som den är.


Text och foto:
Julia Nyback