DELA

”Det är stressande att paddla i ständig kyla”

I Föglö Degerby sitter Florian Schmidt från Loimaa i ett café och värmer sig. Det är en kall, regnig och blåsig måndag och Florian kom med kajak från Seglinge. Men namnet låter inte särskilt finskt.
– Nej, jag är från Tyskland, men har bott i Loimaa i Finland i 27 år.
Vad gör du på Föglö?
– Jag startade med kajak från Åbo den 14 juni och har tagit mig därifrån till Pähkainen nära Houtskär och sedan till Lappo där jag fastnade några dagar på grund av det dåliga vädret. Sedan paddlade jag till Seglinge och firade midsommar med mina bekanta Satu Numminen och Tom Eriksson. Där är också min katt på semester. från Seglinge fortsatte jag hit till Föglö.
Hur länge ska du paddla?
– Jag har åtta veckors semester och jag planerar att fortsätta härifrån till Lågskär och sedan över till Stockholms skärgård. Men det är inte säkert att det går. På lördag och söndag verkar det finnas en lucka där vädret är bra så att jag kan ta mig till Söderarm. Jag har aldrig paddlat över till Sverige förut.
Är det inte farligt att paddla ensam, speciellt i det här vädret?
– Jag har respekt för havet och vädret.
Vad arbetar du med?
– Jag jobbar som inspektör för byggställningar vid en fabrik i Loimaa.
Florian kom till Finland i samband med att han åkte från Tyskland till Finland med ett motordrivet glidflygplan. Då kände han att han ville bo kvar.
Vad tycker du om det kalla, blåsiga vädret?
– Jag kan ge det tråkiga svaret att det bara finns dåliga kläder, men det kunde få vara varmare. Det är stressande att paddla i ständig kyla, regn och blåst. Vågorna stör inte, men de ska helst inte vara över två meter och komma från sidan.
Om jag kommer som turist till Loimaa, vad ska jag se då?
– Loimaa ligger i ett trevligt jordbrukslandskap med gårdsturism. Där finns gamla hus och kyrkor. Vi har också gammal metallindustri, man har tillverkat spikar och kedjor. Det är en trevlig plats att besöka.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax