DELA

”Det är mycket kommersiella grejer”

Dagens ålänning heter Kristoffer Hellman och kommer från Jomala Prästgården by. Just nu bor han i Stockholm där han jobbar som frilansfotograf. Men ibland kommer han över till Åland. I tisdags, till exempel, gjorde han tillsammans med tidningen Journalistens skribent Lina Laurent ett reportage om Åland 24, och fick då finna sig i att förvandlas till dagens ålänning eftersom han befann sig på plats i Nyan-huset. Under helgen som gick deltog han dessutom i filmfestivalen Veras dokumentärfilmsverkstad, berättar han.
– Det var en 26-timmarskurs, på fredag dag lärde de ut grunderna i dokumentärfilmning, på fredag kväll filmade vi och så klippte vi på lördagen.
Visades filmerna på Vera sen?
– Nej, men de ligger på Youtube. Men ni ska eventuellt visa min film på Åland 24. ”Som ny fast bättre heter den” och handlar om raggarna i Oldtime Cruisers.
Kristoffer Hellman började studera journalistik i Sundsvall 2008 och jobbar alltså nu som fotograf.
Vilken typ av jobb gör du som frilansfotograf?
– Just nu är det mycket jobb för företag och fotograferar konferenser, pressbilder och liknande. Och så ska jag plåta för en bok. Så det är mycket kommersiella grejer, jag skulle vilja göra mera redaktionellt men det är svårt att få in en fot.
Vem vill du hälsa till?
– Jag hälsar till raggarna i Oldtime Cruisers. Och till mamma och pappa.
Och då undrar såklart alla vems pojke du är?
– Haha, Birgitta Nordlund och Lars-Olof Hellman heter de.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax