DELA

Det är kul att se hur ni firar midsommar

Först ut i sommarens serie med Dagens turist är Anita Willner och Satu Carlsten från Stockholm. När Nya Åland träffar dem i Östra hamnen i Mariehamn är det deras sista dag på Åland för den här gången. De är båda erfarna Ålandsbesökare vid det här laget, och det lär inte vara sista gången de tar färjan över från Stockholm.
– Från sjuttiotalet och framåt så var jag på Dånö varje sommar. Nu har jag inte varit här på ett tag, så det är en riktig nostalgitripp, säger Satu.
Anita berättar att hon och Satu varit väninnor i 50 år. De är båda eniga om vad som gör Åland så speciellt.
– Lugnet, harmonin och framför allt naturen. Det enda tråkiga är väl transporterna hit, men när man väl är här är det ju fint, säger Anita, som tycker att ålänningarna kunde göra ännu mera för att få hit turister.
– Det är synd att man i Sverige så ofta hör Åland i samband med fylla och supande, tycker Satu.
De båda väninnorna är intresserade av konst och hade gärna varit med på Konstrundan om de haft tid. Nu präglades besöket mer av midsommarfirandet – i fredags åkte de runt och tittade på flera olika midsommarstänger.
– Vi var i Kastelholm, i Finström och här i Mariehamn, säger Anita.
– Det var kul att se hur ni firar midsommar. Det känns som att ni går in i firandet mycket mer än man gör i Sverige, säger Satu.
Vad bör man inte missa i Stockholm? Har ni några guldkorn att rekommendera?
– Åh, det är så svårt, det beror på vad det är för väder och vad man är på för humör. Stockholm är ju en underbar stad på sommaren, så det bästa är väl att hålla det spontant och bara gå runt och se vad man hittar, säger Satu.
– Skärgården är riktigt vacker där, den måste man åka ut i, föreslår Anita.

Axel Kronholm