DELA

”Det är en längtan efter skärgård”

Dagens ålänning Thomas Ståhl är en mycket färsk ålänning. Han har bott på Lappo i Brändö i cirka en månad. Han är den nya föreståndaren för Lappo Handelslag.
Varifrån flyttade du till Lappo?
– Jag kommer från huvudstadsregionen, nu närmast från Sjundeå.
Hur hamnade du på Lappo?
– Jag såg en arbetsplatsannons på nätet. Jag har jobbat inom bankbranschen i 16 år och ville nu söka nya utmaningar. Jag har släkt från mors sida i Nagu Innamo. Det kanske har med åldern att göra att man vill söka sig till sina rötter.
Men du är ju inte så gammal?
– Det är nog av många olika orsaker. Det fanns ett jobb här och jag är intresserad av hur man skulle kunna livnära sig i skärgården. Det är alltid vemodigt att lämna stugan i Nagu efter en vistelse där. Det är en längtan efter skärgård och vatten. Och min sambo Anni har två islandshästar och vi har länge sökt ett ställe där vi kan bo så att vi kan ha hästarna hemma. Jag hoppas att det finns någon åker här på Lappo som vi kan få använda för dem.
Har du fritidsintressen som passar i skärgården?
– Jag sportfiskar gärna, men har ingen båt än. Sedan är jag också mycket intresserad av naturfotografi. Det har jag tänkt hinna med, men det har varit fullt upp än så länge. Hästarna är ett intresse och så har vi två hundar.
Vad är det för ras på hundarna?
– Det är jack russels. Min sambo har fött upp sådana och de här blev kvar.
Vad ska din sambo göra här i skärgården?
– Vi får se, hon flyttar hit när bostaden är såld.
Som dagens ålänning får du hälsa till någon.
– Då hälsar jag till alla sommargäster som kommer hit till Lappo och till alla åländska matproducenter. Jag tror starkt på närproducerat.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax