DELA

Det åländska ljuset är en upplevelse

I skuggan av en rönn på Lilla holmen sitter Gunnel Andersson med en pensel i handen. På marken ligger färger, vattenburkar och ännu fler penslar. Hon är på Åland tillsammans med några kompisar för att besöka sin vän Eivor. Och för att måla akvarell.
– Jag kom hit igår och har inte gjort annat än att måla. Den här platsen på Lilla holmen är fantastisk. Man ser det inte först utan måste sitta ett tag och känna in stället. Sen upptäcker man detaljer och skiftningar i ljuset.
Gunnel har varit på Åland förut och brukar gå på konstutställningar tillsammans med sin väninna. Den här gången är planen bara att måla och eventuellt få in ett besök på Park.
– Man upplever en plats på ett helt annat sätt när man målar. Små detaljer blir viktiga och man ser blommor, stenar och färger. Jag tycker också att det åländska ljuset är helt unikt och en upplevelse i sig. Jag har aldrig sett ett sånt ljus någon annanstans.
Många av motiven på Gunnels målningar är just ljuset i himmel och hav.
– Himmel och hav är bland det svåraste att måla, men också väldigt roligt. På Åland kan man uppleva öppet hav på ett annat sätt än hemma i Nacka där det ju finns vatten men mer i form av sjöar, säger Gunnel.
Vad ska man uppleva om man åker till Nacka?
– Då skulle jag rekommendera att du klättrar uppför Hammarbybacken, som är en skidbacke på vintern. Därifrån ser du ut över hela Stockholm, staden och också vildmarken i Nackareservatet.

Linda Eriksson

linda.eriksson@nyan.ax