DELA

”De smakar precis som hönsägg”

På en stol på torget sitter Annica Jansson, från Saltvik Syllöda, och stickar. Det är Mariehamns stads årliga påskmarknad och Annica har ett bord med allehanda saker till salu.
– Det är ljuslyktor, lite stickat och fråskinn bland annat. Lite småpyssel då där.
Är du en pysslig person?
– Jo, det är jag. Men jag kan aldrig hålla mig till en grej, utan vill prova på allt. Det är därför här är så blandade saker.
Och när du inte pysslar, vad gör du då?
– Jag sitter och jobbar på expeditionen på Magistraten. Och så har jag får, höns, fasaner, tre katter och tre ungar. Och en karl. Så det är ett helt företag, man får inte tråkigt direkt.
Fasaner? Vad gör man med dem?
– Egentligen ska man väl skjuta och äta upp dem. Men vi har släppt ut några. De lever ute på vår mark men kommer hem och äter varje dag. Några har vi kvar, dem ska vi ha till avel.
Kan man äta fasanäggen?
– Jo, det har vi gjort. Vi har både ätit dem och bakat med dem. De smakar precis som hönsägg!
På tal om ägg, har du några speciella påsktraditioner?
– Nä…Vi äter memma och sill och ungarna får påskägg och lite ris har jag tagit in. Men påsken känns lite uttjänt, jag tycker att julen är roligare.
Vad är det du stickar just nu?
– Det ska bli en halsduk, en sådan där med ihopsydda ändar som man kan vrida två varv runt halsen. Det är bara rätstickning, så kan man titta på folk samtidigt – det är ju det som är det roliga.
Nu får du hälsa!
– Jag hälsar till alla jag känner. Och till farfar Sven! Han är 92 år gammal och bor hemma ännu. Honom hälsar jag till, så får han läsa om sig i tidningen!

Minna Wallén