DELA

”De behöver inte större egon”

Det är kameratätt i Alandicas foajé när kvällens föreläsning på fotofestivalen ska börja. Vi blandar oss in i gänget och vänder kameran mot Ida Jansson, fotograf tillika dagens ålänning.
Tidigare jobbade hon på tidningen Åland och är nu egen företagare som bland annat fotar bröllop och gör studiofotograferingar.
Har du någon förebild?
– Jag kan inte säga Daniel eller Jacob (Eriksson och Saurén, tidningen Ålands fotografer reds.anm.) för då blir de så malliga, och de behöver inte större egon än vad de redan har. Men jag ser mycket upp till dem.
Vad gör någon till en bra fotograf?
– Det beror på vilken typ av fotograf man är. När man jobbar på tidningen tycker jag att en bra fotograf får alla att känna sig bekväma framför kameran. Den som har blivit fotad ska inte gå därifrån och tycka att man såg hemsk ut.
Vilken är den bästa platsen för fotografering på Åland?
– Jag tycker egentligen inte att det spelar någon roll vilken plats det är, om det inte är människor där. Människor är alltid roliga att fota.
Och vad tycker du själv om att bli fotad?
– Det är ju därför jag blev fotograf, för att slippa stå framför kameran. Men när jag varit med om att så många säger nej till att bli fotade känner jag att jag själv måste ställa upp och säga ja.
Till sist; vem vill du hälsa till?
– Till Daniel och Jacob!

Annakaisa Suni

annakaisa.suni@nyan.ax