DELA

”Cykelvägarna är Ålands trumfkort”

Att bli utnämnd till Dagens ålänning bara en dag efter att man klivit av färjan är kanske lite kontroversiellt, men Pirjo och Erkki Hiltunen från S:t Michel i östra Finland är inga nybörjare när det gäller Åland.
– Vi cyklade här på vår bröllopsresa för 40 år sedan, och besökte tidigare Åland regelbundet. Bland annat firade vi Pirjos 50-årsdag i Eckerö, säger Erkki.
Den här gången reser och bor paret i husbil, men har cyklarna med för att kunna göra utfärder.
– Det är en fantastisk kombination att resa med både husbil och cykel. Vi ska göra cykelutfärder till skärgården, i alla fall Föglö, och bilutfärd till Eckerö, säger Pirjo.
I övrigt har Hiltunens inga specifika planer. När Nyan träffar paret utanför Maxinge är de på väg till campingen för att tillreda lunch. Därefter blir det möjligen en tur till Sjöfarstmuseet.
– Vi tycker väldigt mycket om att vara på Åland, det är skönt och avslappnat, säger Erkki.
Vad gör ni när inte hänger på Åland?
– Jag blev pensionär för tre veckor sedan. Jag har arbetat som ekonomilärare vid en yrkeshögskola, säger Erkki.
Pirjo är också pensionär, men har tidigare arbetat inom statsförvaltningen.
– Till utbildningen är jag marinbiolog.
Vem vill ni hälsa till?
– Hah, Vladimir Putin är det första jag kommer på, skrattar Erkki, men får mothugg av Pirjo.
– Nej, honom hälsar vi inte till! Jag vill hälsa till alla ålänningar att ni ska värna om era cykelvägar, det är ett riktigt trumfkort.
– Sant, sådant här finns inte i östra Finland, det känns nästan som om man skulle vara i Danmark när man är här, säger Erkki.
Ett enda litet klagomål har dagens hedersålänningar:
– Vi har inte lyckats hitta en karta någonstans, det skulle vara fint om det fanns gratis cykelkartor att plocka på sig, säger Pirjo.

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax