DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>TRÄNINGSPASS Annica Strömberg på väg hem från träningspasset i Godbyhallen.

”Brukar ha henne med”

I ett vintrigt Godby promenerar Annica Strömberg i solskenet med barnvagn. Hon är på väg hem från måndagsmorgonens träningspass med Fananamma i idrottshallen. Hon är lagom svettig men hinner ändå stanna till en liten stund.

I vagnen sover Kaisa, fem månader.

– Jag brukar ha henne med på passet som är anpassat till mammor med barn. Hon sover inte under passen, inte skriker hon heller utan ligger och tittar, berättar Annica.

Storebror William, snart fyra, är på dagis.

Har du hunnit jobba mellan barnen?

– Ja, fast inte så länge, knappt ett år. Jag jobbar på Kamm, en frisör- och skönhetssalong i Mariehamns centrum. När Kaisa blir större fortsätter jag att jobba men knappast på heltid förrän hon är tre år. Man vill ju passa på och vara hemma medan barnen är små.

Annica är ensamförälder två veckor i taget när sambon Daniel Lundberg jobbar på sjön.

– Det går bra när man har bra rutiner. Båda barnen sover på nätterna så det är ingen fara.

Bor ni här i Godby?

– Ja, min sambo och jag köpte nyligen mitt barndomshem. Vi renoverar lite i taget, det går inte så fort när vi har barnen. Men nu är sovrummen klara och vi har köket och vardagsrummet kvar.

Hur kom det sig att ni köpte ditt barndomshem?

– Min sambo och jag bodde i Sverige i många år men vi saknade Åland. Det är så tryggt här och man känner alla. Dagispersonalen är ju samma i dag som när jag själv var liten.

Och till sist får du hälsa till någon. Vem får din hälsning?

– Alla jag känner.