DELA
Foto: Susanna Skogberg

”Började träna för att slippa arbetsskador”

Vi söker upp Dagens ålänning på Mathis-hallen i Mariehamn. Hon heter Kristi Åkerlund, och jobbar i butiken. Vi vill fråga ut henne med anledning av en ny undersökning från Sverige som visar att det gör stor skillnad för kassapersonalens hälsa om kunderna radar upp varorna på bandet så att streckkoden vänds rätt.

Det stämmer med Kristi Åkerlunds erfarenhet.

– Det går snabbare också när kunderna vänder varan rätt, säger hon.

Är Hallens kunder duktiga på att vända varorna rätt?

– Vissa av stamkunderna gör det, men inte så många. Så jag skulle svara: nej. Det finns de som tänker på det, men jag gissar att de själva jobbar i kassa. Kanske tänker man inte så mycket på det som kund.

Har ni haft någon informationskampanj om det?

– Nej, det har vi inte. Bara i eget huvud. Men det vore absolut bra med en sådan kampanj. Det tar ju inte så lång tid för kunden att vända varorna rätt – man kan göra det medan man väntar på sin tur.

Kassapersonalen på Hallen jobbar som mest en timme i sträck i kassan. Däremellan gör de annat: plockar varor och sådant, berättar Kristi Åkerlund, som tränar crossfit på fritiden.

– Jag började träna för att slippa arbetsskador. Det är väldigt belastande för axlarna att jobba i kassan. Också unga människor har ont i kroppen, det är inte bra.

Vem vill du hälsa till?

– Till alla mina crossfit-barn. Jag coachar barn i crossfit på CrossFit North AX. De är så fantastiskt duktiga.