DELA

”Är man positiv klarar man det mesta”

Vid ett bord på stadsbiblioteket i Mariehamn har Kasimir Antbrams parkerat sig och sin laptop. Genom de stora glasfönstren är världen grå. På hans skärm skymtar något som ser både färgglatt och väldigt invecklat ut.
Vad är det du pysslar med?
– Jag jobbar här på biblioteket ibland, just nu med ett eget projekt. Sedan måste man ju jobba för att överleva också.
Vilken bransch jobbar du i?
– Jag är ingenjör i grunden och läst mycket tekniska ämnen, men aldrig varit intresserad av att jobba som det. Just nu håller jag på med ett projekt som handlar om att bygga en flyplansmotor.
Antbrams öppnar en ny mapp på datorn och tar fram en bild av en turbin. Sedan visar han med händerna hur stor prototypen ska bli. Han tar sin telefon som exempel och visar hur flygplan vanligtvis startar och jämför med en helikopter.
– Det är en kombination av teknik från 30-talet och ny teknologi. Planen är att utveckla en turbin som kan lyfta ett flygplan mer som en helikopter, rakt upp i luften.
Ska du bygga den själv sedan när ritningen är klar?
– I stora drag. Vissa delar beställer jag, andra har jag bekanta som kan tillverka åt mig.
Har världen sett en sådan motor tidigare?
– Det kanske blir något helt annat, vem vet, men den här kombinationen av gammal och ny teknik vad gäller flygplansmotorer är helt ny.
Skulle du kalla dig uppfinnare?
– Uppfinnare låter lite flummigt, hellre innovatör.
Det här med att konstruera en flygplansmotor, det låter rätt komplicerat.
– Jag är en doer, jag gillar att göra grejor. Är man positiv och jobbar klara man det mesta, i alla fall så länge man är intresserad av det man gör.
Finns det någon du vill hälsa till på Åland?
– Det skulle vara gubbarna i Canis Lõpus.

Sara Othman