DELA

”Åland är nästan helt okänt”

Jacqueline Méndez dyker upp på gatan i Mariehamn ledande en cykel. Hon har varit utbytesstudent i Åbo under ett år men har nu gett sig av för att så småningom ta sig hem till Los Angeles.
Vart har du varit på cykel?
– En bit ut mot Järsö. Jag ville se den vackra naturen och hoppas kunna simma, men det kanske inte blir väder för det.
Det är kanske lite varmare i vattnet i Los Angeles?
– Nej, den här tiden på året är det ungefär samma temperatur i havet.
Resan från Åbo ska gå via Göteborg och ett besök hos svärsystern till Danmark och Berlin. Det verkar inte som om resmålen riktigt är fastslagna, ett besök på Roskildefestivalen dryftas under intervjun. Helt klart är i alla fall att resan ska sluta i Grekland för att därefter vända hemåt.
Vad ska du göra när du kommer hem efter ett år?
– Söka till magisterutbildningar. Det är lite oklart till vad, antagligen kvinnovetenskap.
Hur känt är Åland i Kalifornien?
– Nästan helt okänt. Min svenska svärsyster berättade om Åland för mig, att det var en svensktalande ö som tillhörde Finland. Hon trodde att jag skulle till Åland på utbyte.
Hur har det varit i riket?
– Fantastiskt, magiskt. För mig som är en stadsmänniska är naturen överväldigande med skönhet för alla sinnen, fantastiska färger, dofter och ljud. Människorna är också fina, men maten är faktiskt fruktansvärt dålig.
Vad ska man som turist göra i Los Angeles?
– Man ska åka till strandstäderna, Santa Monica Pier, Long Beach, Redondo Beach och Laguna Beach. Man borde gå på Sunset Boulevard och göra ett obligatoriskt besök i Hollywood också. Det finns ett naturområde utanför staden som heter Los Angeles Forest som är fint. Det finns mycket musik och annat att hitta i stadsdelarna Silver Lake och Echo Park. Den som vill fynda borde ta sig till Retro Row i Long Beach också.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax