DELA
Foto: (Kopia av) Halka

Så undviker du halkolyckor

Hur ska man undvika att halka när trottarer, parkeringsplatser och gator är täckta av is? I 15 år har kampanjen ”Håll dig på benen” tipsat om hur man kan förebygga halkolyckor.Här kommer några av de tipsen – som håller dig på benen.

Varje år råkar många personer i arbetsför ålder ut för halkolyckor vars inverkningar syns i bland annat sjukledigheter och onödigt kostnader. Riskområden för halkolyckor kan vara allt från den egna tomten till parkeringsplatsen vid arbetet.

Men vad ska man göra för att undvika dessa olyckor? Här kommer några tips ur kampanjen ”Håll dig på benen”:

Upprätthåll fysisk

Undersökningar visar att muskelstyrka, koordination och balans spelar stor roll när det kommer till att hålla sig upprät under vintern.

När man kollat på förebyggandet av fallolyckor bland äldre så har man konstaterat att den mest effektiva enskilda åtgärden för att förebygga fallolyckor är fysisk träning som förbättrar människans rörelse- och funktionsförmåga.

Håll koll på vädret.

Man kan även förebygga olyckor genom att själv agera smart. Ta reda på om det eventuellt är halt innan du ger dig ut och välj skor efter väder. Använd också gärna halkskydd.

Fokusera.

Det är viktigt att man koncentrerar sig på gåendet och tar kontrollerade steg.

 

Källa: Trafikskyddet

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp