DELA
Foto: Unsplash

Så sorterar du julsoporna på rätt sätt

Julhelgen är förbi och med den kommer en hel del sopor av olika slag. Här är några goda råd från Mise, Ålands miljöservive, om hur du kan tänka när du sorterar dina julsopor.

Julklappspapper

Julklappspapper med färgtryck hör hemma i den vanliga soppåsen. Det samma gäller presentsnören och etiketter. Om du däremot har julklappspapper som är miljövänligt går det bra att slänga i den vanliga papperssorteringen.

Levande ljus

Ljusstumpar slängs också i den vanliga soppåsen. Utbrunna värmeljus och marschaller slängs i metallåtervinningen. Man kan även lossa vekhållaren så att aluminium och stål kan återvinnas var för sig.

Julbelysning

All elektronisk julbelysning som är trasig och inte ska användas mer slängs och sorteras som elektronik. Enskilda lampor som går att skruva loss från till exempel ljusstaken eller julstjärnan återvinns som ljuskällor.

Julgranen

Om du har tröttnat på julgranen från skogen och vill kasta ut den nu så sorteras den i trädgårdsavfallet. Har du en julgran i plast som har gjort sitt räknas den som grovavfall på återvinningsstaionen.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp