DELA
?Motionera eller rör dig i naturen? är ett av tipsen från THL. I Nyans serie ?Så håller du igång som senior under karantänen? bjuder vi i tidningen regelbundet på enkla medan effektiva övningar som du kan utföra hemma eller utomhus.

Så här kan du hantera ”corona-ångest”

Det är normalt att coronaviruset väcker oro. Institutet för hälsa och välfärd i Finland, THL, har sammanställt lite tips på hur man kan tänka och agera för att hantera känslor som rädsla och ångetst.
Till exempel personer som är sjuka, som har blivit isolerade för att de kan ha exponerats för viruset eller som vårdar sjuka personer kan känna ångest över situationen. Man kan också bli rädd och ångestfylld om man följer med den omfattande rapporteringen om coronaviruset, konstaterar THL på sin hemsida.

Här är deras sammanställning de tagit fram för att lindra den egna och närståendes rädsla och oro. De grundar sig på Världshälsoorganisationen WHO:s anvisningar.

Vardagsrutiner är viktiga

Om du måste stanna hemma ska du upprätthålla sunda levnadsvanor och rutiner i vardagen:

Ät hälsosamt.

Sov tillräckligt.

Motionera hemma eller rör dig i naturen.

Håll kontakt med dina familjemedlemmar och vänner per telefon och via nätet.

Det är normalt att vara ledsen, förvirrad, rädd eller arg när undantagsförhållanden råder.

Prata om dina känslor med människor du litar på.

Om du upplever det som svårt att prata med någon privatperson kan du istället vända dig till utbildad personal. Det finns flera kristelefoner. På webbplatsen psykporten.fi finns mycket info samlad.

Minska ”annan stress”

Dra ner på tiden du sätter på sociala medier, och även traditionella medier, om du upplever att all info gör dig orolig.

Sök information från tillförlitliga källor.

Undvik rökning, alkohol och droger för att lindra stress.

Utnyttja de färdigheter som tidigare har hjälpt dig att klara av olika motgångar.