DELA
Foto: iStockphoto

På sommarstugan med hunden

Att åka till sommarstugan hör sommaren till. Hundarna älskar att följa med. Vilka risker finns på stugan för hunden? Vad ska packas med?
Agria Djurförsäkring listar tips för en trygg vistelse.

Fästingar

Skaffa fästingmedel för hunden om det finns fästingar vid stugan. Gå igenom hundens päls dagligen och plocka bort fästingar. En del fästingmedel hjälper att hålla bort även andra insekter såsom myggor.

Mygg och getingar

Myggbett eller getingstick brukar vara ofarliga för hunden. Men en del hundar kan vara känsliga för bett och då kan hunden få en allergisk reaktion, speciellt om hunden får flera.

Värmeslag

Hunden kan drabbas av värmeslag om den vistas i trånga utrymmen eller i följd av hög belastning. Under årstidens varmaste dagar är viktigt att se till att hunden dricker mycket vatten och att den har en sval och skuggig plats. Ge hunden ett tuggben i skuggan för att locka dit den.

Förgiftning och magbesvär

I naturen finns mycket intressant för hunden att lukta eller smaka på. Hunden kan inte alltid själv avgöra om något är farligt eller ej. I värsta fall kan hunden äta någonting som orsakar förgiftning, stopp i tarmen eller andra magbesvär.

Hunden kan hitta exempelvis en giftig svamp, en orm, en padda, råttgift, ett djurkadaver eller rester från en rensad fisk. Vissa matvaror som choklad, lök, vindruvor och russin kan också orsaka förgiftning. Placera alla matvaror och andra ämnen som är olämpliga för hunden bortom räckhåll.