DELA
Foto: Annie Spratt/Unsplash
Varm dryck är ett måste då man är på sej – ”skogen efter jobbet”.

Härmed lanseras: sej

Vaddå sej, kanske ni tänker. Det är väl en sedan länge i allra högsta grad existerande fisk som liknar torsken?
En stolt fisk som saknar skäggtöm men som däremot har hela tre ryggfenor och två analfenor?
Nej, jag talar inte om pollachius virens, utan om ett helt nytt koncept som jag tänker att ska ersätta AW:n ett tag framöver då restaurangerna och barerna stänger ned.

”Sej” står alltså för: ”Skogen efter jobbet.” Klockrent, eller hur? Kom ihåg var ni hörde det först.

Vi kan börja med namnet. Genom en helt svenskspråkig benämning, vars förkortning ligger som en smäck i munnen, slipper vi det töntigt anglosaxiska ”after work”. After work förekommer förresten inte ens i engelskspråkiga länder; det är alltså inte något mer än en pseudoanglicism.

Andra har på sistone lanserat ”vaw”, alltså ”virtuell after work”. Och det är väl en lysande idé för dem som tillbringar sina dagar i karantän.

Men för oss som är så pass privilegierade att vi ännu varken drabbats av karanänförhållanden eller utegångsförbud, erbjuder skogen fantastiska möjligheter för rekreation. Här är jag inte först på bollen – det erkänner jag villigt – naturområdena har varit fulla av mänskor på grönbete denna tidiga vår.

”Skogen efter jobbet”, som begrepp, har jag däremot inte hört tidigare (en googling ger enbart träffar på annonser om jobb i skogen). Kanske tas begreppet och förkortningen upp som ett av årets nyord i svenskan småningom, tror ni inte?

Konceptet är i vilket fall lika enkelt som genialt:

* Jobba klart.

* Tvätta händerna.

* Fixa i ordning en termos med rykande varm choklad, eller kanske en termos ”bandykaffe” eller dylikt vuxenalternativ.

* Ordna gott tilltugg.

* Ta med varsin frisbee.

* Gå inte i samlad tropp till närmst belägna discgolfbana, utan håll avstånd.

* Umgås över varm dryck, pickles, frisbeegolf och det goda samtalet. Dela dock varken mugg, saltgurka eller frisbee med varandra, och håll avstånd så att inget förfluget argumentationssaliv råkar träffa medspelarna/kollegerna.

* Mycket nöje – nu går vi mot ljusare kvällar!