DELA

Frankenstein med Cumberbatch i veckan

Tiden hade redan hunnit springa ifrån en kulturnotis i e-Nyan igår söndag. Det går inte längre att se den bandade föreställningen av Skattkammarön från National Theatre i London för den byttes i torsdags ut mot Shakespeares Trettondagsafton. Och på torsdag byts Trettondagsafton i sin tur ut mot Frankenstein, i regi av Danny Boyle, med Benedict Cumberbatch och Jonny Lee Miller.

Teaternördar, cumberbitches och andra kan med fördel se Frankenstein två gånger om, för den läggs ut i två versioner, en där Cumberbatch spelar doktorn och Miller monstret och en där rollerna är ombytta. Föreställningarna visas på Youtube, med undertext på engelska, i en vecka.

Dramaten i Stockholm har lagt ut en hel rad med bandade föreställningar på dramaten.se/play. Där hittar man Utvandrarna med Rolf Lassgård och Stina Ekblad, Idioten i regi av Mattias Andersson, Liv Strömquist tänker på dig, Spöksonaten med Stina Ekblad igen, Scener ur ett äktenskap med Livia Millhagen och Jonas Karlsson, Sufflören med Andreas T Olsson, och Den girige med Johan Rabaeus.

Dramaten har också lagt ut Mormors svarta ögon, en pjäs av och med Tanja Lorentzon. I den gestaltar Tanja Lorentzon sin mormor, mamma och sig själv. Mormor genomlevde vinterkriget i Finland, mamma flyttade till Sverige på 1960-talet och Tanja föddes i Sverige på 1980-talet. Tanja Lorentzon fick inte lära sig finska hemma och kunde aldrig tala med sin mormor, men hon gjorde en gränslöst gripande pjäs om sin mormors, sin mammas och sitt eget öde, som blev att vara ”bara en fuskfinne som inte ens kan finska”.

Men hon hävdar att hon i alla fall ärvt sin mormors svarta ögon.

– De är svarta från insidan.