DELA
Foto: Jonas Edsvik
”Digifritids” är en hemsida där barn kan ta del av ett digitalt fritids. Rädda Barnen och Generation Pep i Sverige står bakom konceptet.

Digitalt fritids för barnen

Rädda Barnen och organisationen Generation Pep i Sverige lanserade nyligen en digital fritidsklubb för barn. Sajten kallas ”Digifritids” och där kan man upptäcka allt från rörelseglädje till att skapa kontakt med trygga vuxna i oroliga tider.

”Digifritids” är en hemsida som ska uppmuntra barn i 6-12 årsåldern till kunskap, lärande, en aktiv fritid och öka tillgången till psykosocialt stöd. I samband med att hemsidan nyligen startades gjordes en undersökning bland barn i låg- och mellanstadiet i Sverige för att ta del av deras bild av coronavirusläget just nu. Många barn svarade då bland annat att de saknar sina vänner och är mindre aktiva. 62 procent svarade att livet inte är som vanligt och att det känns oroligt eller jobbigt.

Träning och teckningar

På sidan hittar man bland annat ett bibliotek och videoklipp med olika danser och träningsövningar.

– När fler barn spenderar mer tid hemma vet vi att stillasittandet ökar. Som en del av plattformen vill vi vara med och sprida rörelseglädje till alla barn, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep, i ett pressmeddelande.

Det är även möjligt att dela sina erfarenheter och tankar i form av teckningar och berättelser där barnen kan beskriva hur deras vardag påverkas av coronaviruset.