DELA
Foto: Karin Erlandsson

Balansera ditt immunförsvar

Tillräckligt med sömn, en allsidig kost, regelbunden fysisk aktivitet, låg stressnivå och tid för vila. De är alla viktiga delar i att balansera sitt immunförsvar. Det skriver Ömsen hälsa.

Immunförsvaret är ett komplicerat system och är svårt att boosta. Det låter sig inte påverkas av en gurkmejashot eller överdrivna mängder med C-vitamin, skriver Ömsen hälsa. Här är tre tips som hjälper immunförsvaret att göra sitt jobb:

Tvätta händerna

Tvätta händerna är det bästa du kan göra för att minska risken att bli sjuk samt sprida smitta vidare till andra. Det viktiga är att skölja händerna i varmt vatten, använda tvål och arbeta upp ett rejält lödder. Håll på i cirka 30 sekunder och torka torrt.

Sov

När du sover aktiveras kroppens immunsystem, viktiga hormoner bildas och produktionen av stresshormoner minskar. En del ämnen fungerar som en sköld mot virus och bakterier.

Variera kosten

Satsa på att variera det du äter med mycket frukt, grönsaker och fiberrika livsmedel. Då får du automatiskt i dig de vitaminer och mineraler som behövs. Inga kosttillskott är nödvändiga.

Träna och vila

Att träna regelbundet gör att vi håller oss friskare. Men det får inte bli för mycket av det goda. Det är därför viktigt att även komma ihåg att vila så att kroppen kan återhämta sig mellan träningspassen.