IFFK kvalklart efter målrik derbyseger

FOTBOLL. IFFK är klara för kvalspel till division II efter derbyseger med 5-3 på Hammarvallen i lördags. Hammarlands IK kämpade och slet med stort hjärta men IFFK: spelmässiga överlägsenhet blev till slut för mycket.
– Men man var aldrig riktigt nervös, säger IFFK:s David Welin trots att HIK stretade emot.
Hammarlands IK chockade IFFK två gånger om i första halvlek i lördagens derby i division III på Hammarvallen. Redan efter tre minuter satte Rahim Sharifi 1-0 till HIK på straff. IFFK var dock snabbt tillbaka i matchen och förde spelet totalt. 1-1 kom efter tolv minuter då ex-HIK:aren Jonas Blomqvist nickade in 1-1 och i den 25:e minuten gav Peter Holmström de rödvita ledningen med 2-1. Även detta ett nickmål efter fint förarbete att Petter Isaksson. Men HIK kom tillbaka. I första halvleks sista sekunder var André Friman framme och fixade kvitteringen.
– Vi vara ganska loja i första, säger IFFK:s mittfältare David Welin.
– Vi spelade bra offensivt men alla ville framåt, tillägger han.

Var aldrig nervös
Just Welin låg bakom mycket i anfallsväg för IFFK i andra halvlek. I den 54:e minuten fixade han en straff som Markus Lindholm behärskat satte i mål och då Welin spelade fram Mikael Sundström till helt öppet mål och 4-2 var ett faktum trodde nog alla att det var ridå för HIK. Men ännu en gång lyckades HIK komma igen. Dan Lindblom höll sig påpassligt framme och slog in 4-3 i öppet mål efter fint förarbete av Jamal Shafie.
– Men man var aldrig riktigt nervös, säger Welin.
Och HIK var aldrig nära ett kvitteringsmål. På övertid fastställde Welin, som även hade ett stolpskott i andra halvlek, slutresultatet till 5-3 bakom Simon Enqvist i målet som trots fem baklängesmål gjorde en stabil insats i målet. IFFK var överlägsna spelmässigt och vann välförtjänt och är nu klara för kval till division II. HIK ska dock ha stor eloge för att laget kämpade med stort hjärta i en för laget helt betydelselös match. Speciellt Jon Lindblom slet kopiöst över hela planen. Noterbart är att HIK är det enda laget i år som lyckats göra tre mål på IFFK.
IFFK har en match kvar i division III innan det är dags för kvalspel. Klart är att IFFK inleder hemma i Markusböle 7 oktober. Motståndaren är inte helt klar ännu men högst troligen blir det City Stars från Lahtis som kommer på besök.
Lördag 14 oktober blir det bortamatch mot Lohjan Pallo (LoPa) i Lojo. LoPa har varit helt överlägsna i sin zon och har ett imponerade facit efter 20 spelade matcher: 17 segrar, 2 oavgjorda matcher och endast en förlust.
Den sista kvalmatchen blir på bortaplan 21 oktober. Trolig motståndare är PuiU från Helsingfors.
De tre bästa lagen i de tre olika kvalgrupperna stiger till tvåan. Men även den bästa fyran får en plats i division II. Detta betyder att en seger troligen räcker för avancemang.
Om IFFK fortsätter att dominera återstår att se. Nu väntar alltså tre för laget okända motståndare.
– Vi har alltid fört matcherna i år, säger Welin men frågar sig hur det kommer att se ut i kvalet.