DELA

Vigseln inställd – brudparet visste inget

När brudparet och bröllopsgästerna kom till kyrkan var den stängd, och varken vigselförrättaren eller kantorn fanns på plats.
Enligt uppgifter till Nya Åland kan någon ha kontaktat församlingen och avbokat vigseln – utan att brudparet fick veta det.
Det här hände nyligen i en åländsk församling.
– Jag har aldrig varit med om något sådant här förut, säger kyrkoherden.
Brudgummen ringde till kyrkoherden när han förstod att något hade gått snett. Då hade brudgummen först ringt till vigselförrättaren som genast gav sig av till kyrkan. Också kantorn fick rycka ut på kort notis.
Ändå hade brudparet bokat kyrkan, och i god tid begärt den hinderlöshetsprövning som pastorskansliet i deras församling skall utfärda senast en vecka före vigseln.

Tystnadsplikt
Varför fanns kyrkans personal då inte på plats när bröllopssällskapet kom till kyrkan?
Kyrkoherden och vigselförrättaren är bundna av tystnadsplikten, men enligt de uppgifter som Nya Åland fått hade någon kontaktat pastorskansliet och meddelat att det inte skulle bli någon vigsel. Och efter att församlingen fått det beskedet kontaktade man inte brudparet för att fråga om avbokningen var korrekt, eller om det hänt något som församlingen kunde hjälpa till med.
Klart är i alla fall att paret fick gifta sig i kyrkan samma dag, även om ceremonin blev fördröjd.
– Det var ett missförstånd, och allting är klart, säger kaplanen som förrättade vigseln.
– Församlingen beklagar verkligen att det blev oklarheter, säger kyrkoherden.
Han ”kan inte tro” att någon okänd person skall ha avbokat vigseln.

Dilemma
Men kontraktsprosten Mårten Andersson har hört talas om att den berörda församlingen fick ett meddelande om att det inte skulle bli någon vigsel. Om det stämmer så är det viktigt att säga att det inte var församlingens misstag, understryker han.
– Men jag medger att församlingen står inför ett besvärligt dilemma om någon ringer och börjar röra i andras förrättningar.
Han har själv flera gånger varit med om att ett brudpar vill byta vigselförrättare eller kyrka en kort tid före vigseln. Sådana önskemål framförs ofta per telefon, och församlingen begär då inga bevis för att den som ringer faktiskt är den som han eller hon utger sig för att vara. Man vill lita på sina församlingsbor.
Det kan också hända att ett par vill hålla låg profil även vid en kyrklig vigsel. Om familjemedlemmar eller släkt då ringer till församlingen för att få veta tidpunkten eller andra detaljer om vigseln är Mårten Anderssons svar:
– Ni får kontakta dom själva.

Det motsatta hände
Mårten Andersson har varit med om att det motsatta hänt – att vigselförrättaren förgäves väntat på brudparet.
– En vigsel hade varit bokad i flera månader, men ingen kom till kyrkan.
Där stod prästen och kantorn och undrade vad som hänt. Hade man missat något när bokningen gjordes? Församlingen hade både telefonnummer och e-postadress till brudparet, men ingenstans fick man svar.
För säkerhets skull gick personalen till kyrkan vid samma tidpunkt en vecka senare. Men inte heller då fanns brudparet på plats. Vad som hände med dem fick man aldrig veta.

Sällsynt
Att någon utomstående försöker stoppa eller fördröja en ceremoni så som det kan ha skett vid den här vigseln är mycket sällsynt. Inte heller Mårten Andersson har varit med om det tidigare. Och han kan inte säga vad man kan göra för att försäkra sig om att det inte händer igen.
– Det är svårt att skapa regelverk och rutiner på undantag.
Men i det här fallet ordnade det upp sig, och paret fick en fin bröllopsdag.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax