DELA

Sociala medier har många positiva sidor

Är sociala medier något som gör oss effektivare eller är det bara något som tar upp vår tid och stressar oss? Det är en av frågorna Sara Norrby Wallin föreläser om.
I onsdags höll hon en workshop på Hotell- och restaurangskolan i Agenda 21:s regi.
Sara Norrby Wallin startade bloggen Livstid tillsammans med sin vän Maria Estling Vannestål för fem år sedan då de hade problem med att få tiden att gå ihop och de inte längre hann med det roliga.
Det började med en gemensam 40-årsfest med temat tid och utvecklades till en blogg. De har nu också skrivit böcker och föreläser om hur man ska kunna göra det bästa av livet och tiden. Sociala medier är en del av det, men är inte det enda det handlar om.
– För mig blev bloggen en plats där jag skrev ner mina tankar och var något jag tog mig tid för. Visst kan man skriva ner sina tankar i en dagbok, men på något vis får det extra kraft då det läggs ut. ”Sådan här är jag och det står jag för”, säger Norrby Wallin.
Till föreläsningarna hör samtalscirklar där man får prata om hur man själv upplever saker och när man känner att sociala medier bidrar till sinnesron och när de inte gör det. Hon hoppas att någon under föreläsningarna stannar till och funderar över hur de själva gör.
I samtalscirklarna kan man få tips och råd genom det andra berättar. Norrby Wallin säger att det inte handlar om att berätta för någon hur man ska få sin tid att gå ihop.


Kan vara stressande
I viss mån tror Norrby Wallin att sociala medier är stressande.
– Jag tror folk lätt bara följer med. Man stannar inte upp och funderar vill jag ha det så här? Som då folk säger att de hamnade framför tvn, vem satte dig där? Kanske personen behövde sätta sig vid tvn och slappna av, men då borde man inte prata så negativt om det. Vi behöver ta lite mer ansvar för våra egna behov och komma fram till hur man ska använda tiden och sociala medier för att man ska må bra. Men det är ju så att ju mer stressad men är, desto sämre är man på att prioritera och man har inte tid att stanna upp och fundera.
Hon säger att man som äldre kanske oftare stannar och funderar vad man faktiskt tycker, medan man som ung har mer press på sig och följer strömmen mer.


Mer positivt än negativt
Norrby Wallin känner ändå att sociala medier har mer positiva än negativa sidor. Hon säger att man på sätt och vis kan jämföra Facebook med en by. Förut utbytte man information i byn när man träffades i till exempel butiken, nu gör man det på Facebook istället och man har i viss utsträckning möjlighet att bygga upp sin egen by.
– I sociala medier har man möjlighet att söka sig till de med samma intressen. Om du klagar på dina Facebookvänner som hela tiden skriver om vad de ätit till frukost, då kanske du har fel vänner där. Varför inte skriva något annat själv?
– Som barn har man en hel del kontakt med vänner också utanför nätet eftersom man träffar dem på andra platser. Som vuxen i familjesvängen är det lätt att vännerna blir lidande. Jag träffar folk oftare på grund av sociala medier och håller kontakt med vänner på ett annat sätt. Det är lättare att till exempel planera att ses för lunch. Det kan också fungera som ett slags stöd, att kunna skriva saker och genom det veta att man inte är ensam.

Sandra Herranen (praktikant)