DELA

Så är du säker i skoltrafiken

I torsdags började 281 barn första klass. Varje år när skolorna börjar ökar trafiken kraftigt med både fler bussar, bilar och barn. Några som förbereder sig noga inför skolstarten är busschaufförerna.
– Vi gör allt vi kan för att ständigt förbättra och höja säkerheten. Men för att det ska funka måste alla hjälpas åt, säger trafikledare Ove Boman.
Ove Boman har kört buss och skolbuss i sex år och är säkerhetsansvarig på Williams buss.
Under höst- och vintermånaderna åker han runt i olika skolor och föreläser om trafiksäkerheten. Det är väldigt sällan han hört om olyckor som inträffat i samband med skolbussarna.
– Men det är klart att det kan hända. Därför tycker jag att det är en otroligt viktig del av jobbet att informera om säkerheten, säger han och fortsätter.
– Men det räcker inte med att vi på bussbolaget är noga. Föräldrarnas hjälp är oumbärlig. Det är viktigt att man som förälder berättar och förklarar för sitt barn hur viktigt det är med säkerheten.
Ett sådant exempel är den relativt nya lagen om bältesanvändning i bussen.
– Det är lite samma sak som när bältet kom till bilarna. Det kommer att ta sin tid innan det blir accepterat och folk tar det som vana. Men det det ska vara lika självklart att man har bälte på sig när man åker buss som när man åker bil.
En ovana hos många bussresenärer är att ställa sig upp i bussen innan den stannat helt.
– Att sitta ner med bältet fast tills bussen står helt stilla är det många, speciellt de yngre barnen, som har svårt att göra. Redan i sju kilometer i timmen börjar det bli knepigt att hålla i sig vid en inbromsning. Vid den hastighet bussen har när den kommer in på skolgården, ungefär femton kilometer i timmen, är det i princip omöjligt.
En frontalkrock i sju kilometer i timmen kan jämföras med att falla handlöst rakt framåt från stående. Femton kilometer i timmen motsvarar samma fall stående från en köksstol. Dessutom är det inte bara dig själv du skadar om du inte använder bälte. Även fast kompisen brevid har på sig bälte vid en olycka så kan du genom att inte använda bälte själv, utsätta honom eller henne för fara.
Läs mer i papperstidningen!

Madelen Holmström