DELA

Hälften av nödsamtalen är felringningar

Omkring hälften av samtalen till nödnumret 112 kommer från personer som inte alls befinner sig i nöd. Vanligast är att mobiltelefonen ringer upp 112 från en jacka eller en ficka.
Antalet felringda samtal till 112 har blivit allt fler i takt med att mobiltelefonerna blivit vanligare. Idag är omkring hälften av samtalen till alarmcentralen felringningar och den största delen av dem kommer från en telefon i en väska eller i en ficka där ägaren utan att känna till det har kommit åt knapparna. Nödnummer till 112 går nämligen att ringa trots att knapplåset är aktiverat.
– Det kan innebära att vi blir störda i ett verkligt nödsamtal och det är ju verkligen inte bra, säger tjänsteföreträdande alarmmästare Pertti Artell till Åland24.

Tar mycket tid
Hittills i år har 36 procent av de totala samtalen till 112 utgjorts av den här typen av felringningar. 13 procent av nödsamtalen kommer från personer som har avsett att ringa ett annat nummer men slagit fel nummer.
– De samtalen går ju ganska snabbt, men de samtal där telefonen ringer upp av misstag tar oerhört mycket av vår tid. Vi måste ju lyssna så länge att vi säkert vet att den här personen inte befinner sig i nöd, säger Pertti Artell.

Telefon med lock
Pertti Artell tror att de flesta inte känner till att det går att ringa 112 med knapplåset aktiverat och han vill uppmana alla mobiltelefonägare att hålla ordning på sin telefon.
– Det man kan göra är att se till att ingenting kan skava mot knapparna eller skaffa en mobiltelefon med lock. På sätt och vis är det ju bra att det är enkelt att ringa 112 men för oss ställer det ju till bekymmer.

LISA BERGKVIST
lisa@aland24.ax