DELA

Förpackningsdatum visar vägen

Vad är skillnaden på bäst före-datum och sista användningsdag?
Det reder Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ut i en kampanj.
Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, satsar under våren på en kampanj som går under namnet ”Förpackningspåskrifterna i blickpunkten”. Den bygger på livsmedelssäkerhetsverkets Eviras informationskamapanj.
Som första del i kampanjen fokuserar ÅMHM på datummärkningen och vad den egentligen betyder.
– Det finns en del felaktiga uppgifter och antaganden om datummärkningen på livsmedel. Måste man hälla ut mjölken efter bäst före-datumet? Kan man äta köttet efter sista användningsdag? skriver man i ett pressutskick.
När det står ”bäst före” handlar det mer om kvalitet än säkerhet.
– Produkten blir småningom gammal efter datumet; smak och konsistens förändras. För det mesta kan produkten användas även efter utgånget bäst före-datum. Kontrollera lukt och smak, känns produkten fräsch fortfarande finns ingen anledning att kasta bort den, skriver ÅMHM.
Det är okej för affären att sälja en produkt även efter bäst före-datum om den är fräsch, så länge man uppmärksammar kunden på det.

Kasseras
Med datumet för sista användningsdag gäller andra regler. Dessa produkter får affärerna inte sälja.
– I motsats till bäst före-datum har sista användningsdag att göra med livsmedlets säkerhet och måste anges på livsmedel som mycket snabbt blir skämda, till exempel färskt kött och fisk, rom och skaldjur. Efter sista användningsdag ska livsmedlet kasseras.
Eventuella förvaringsanvisningar på förpackningarna ska följas.
– Kallrökt forell ska läggas i den kallaste delen av kylskåpet, bröd lönar det sig däremot inte att förvara i kylskåpet. Produkter som är märkta med sista användningsdag har alltid en förvaringsanvisning, som det är viktigt att följa för att produkten ska stå sig ända till sista användningsdag. Vissa produkter med bäst före-datum har också en förvaringsanvisning, exempelvis anvisning om kall förvaring efter att förpackningen öppnats, skriver ÅMHM.
Myndigheten ser gärna att folk som upptäcker felaktiga märkningar vänder sig till dem.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax