DELA

Dennis slåss för minigolf

Stadens tekniska nämnd vet inte vad den talar om när den säger nej till en modern minigolfbana vid Östra utfarten.
Det tycker entreprenören Dennis Jansson, som vill bygga en konstgräsbana för ”den nya generationen bangolfspelare”. I morgon behandlar nämnden hans rättelseyrkan.
Två anbud lämnades in när tekniska nämnden bjöd ut marken vid infarten till Lilla Holmen för en ny minigolfbana.
Det ena kom från IFK Mariehamn, som vill bygga en traditionell filtbana.
Det andra kom från Dennis Jansson – som vill skapa en modern bana som kan bli ”lyxigast i Norden”.
Först ville han bygga en sådan i Mariepark, men men eftersom framtiden för den anläggningen är osäker har han tänkt om. Han har gjort flera marknadsundersökningar och ett förslag fanns redan innan tekniska nämnden bjöd ut marken.
– Så jag lade in ett anbud och följde anvisningarna till punkt och pricka. Den här banan skulle bli helt oslagbar.
Stadens tekniska chef Kai Söderlund föreslog för nämnden att Dennis Janssons bud skulle antas. Men nämndledamoten Erica Sjöström (c) föreslog med stöd av Folke Sjölund (lib) att båda anbud skulle förkastas.
Nämnden stödde förslaget med rösterna 5 mot 1. Christina von Hertzen röstade emot. Nämnden gick in för en ny anbudsförfrågan där det anges att anläggningen skall ”anpassas för bangolf”.
– Inget av anbuden uppfyllde de krav och förväntningar vi hade på hur golfbanan skulle förverkligas, säger Erica Sjöström.
Dennis Janssons anbud innehöll enligt henne ”ritningar på en äventyrsminigolfbana”.


Ny standard
Nämnden vet inte vad den talar om när den säger att den vill ha bangolf, hävdar Dennis Jansson.
Det finländska bangolfförbundet godkänner i dagsläget tre bansorter – eternit, betong, och så filtbana som är den vanligaste sorten på Åland.
Dennis Jansson vill bygga en MOS-bana (Minigolf Open Standard) som är godkänd av det internationella minigolfförbundet. Standarden är inte antagen i Finland ännu, men den första MOS-banan i Sverige byggs i år.
– Den gamla generationen tycker att det är filtbana som gäller. MOS-banor har konstgräs, de är otroligt roliga men dyra att bygga.¨
Hur dyra?
– Folk tror att jag är tokig om jag nämner summan.
Banorna skulle byggas runt träden på området. En viss kupering behövs, men banan skulle bli handikappvänlig.
Och Åland skulle ”för en gångs skull” vara först med något som lockar turister. säger Dennis Jansson. Han talar om ”den nya generationen” spelare, men den största målgruppen skulle till att börja med vara pensionärer på bussresor.
Just nu finns det ingen minigolfbana i centrala Mariehamn. På den plats där Österhamns Minigolf tidigare fanns bygger landskapet kultur- och kongresshuset.
Flera referenser
Dennis Jansson vill inte lämna in ett nytt anbud. Han vill att nämnden omprövar sitt beslut och har därför lämnat in en rättelseyrkan med flera referenser:
Harry Grönlund, vice ordförande i Finlands bangolfförbund.
Kändisentreprenören Pigge Werkelin, som skall riva filtbanorna i gotländska Kneippbyn och bygga MOS-banor i stället.
Och Hans Olofsson, svensk världsmästare i minigolf. Han kommer till invigningen av Dennis Jansson bana, om bygget blir av.
När kan banan invigas om nämnden ändrar sig i morgon och går på tekniska chefens linje?
– Efter sommaren, kanske i slutet på juli.
– Jag lämnade in anbudet den andra april. Med den tidsplan jag först hade skulle banan ha stått klar till midsommar. Nu är processen fördröjd en och en halv månad.
Arrendetiden skulle vara på tio år med möjlighet till förlängning.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax