DELA

Bastubad är roligt och coolt

Maxine Fonya tillbringar sommaren som utbytesstudent på Åland via Youth for understanding, YFU.
Sju veckor bor hon hos familjen Eriksson i Jomala Vargsunda för att lära sig mera om språket och kulturen som råder här.
– Jag har lärt mig både siffror och färger, men jag kan några fraser på svenska också, säger Maxine som kommer från Hawaii.
Maxine, 16, är den första utbytesstudenten som har rest till Åland via Youth for understanding. YFU. Allt bekostas med hjälp av stipendiepengar från Finlands utrikesministerium.
Meningen med utbytet är att studenten ska lära sig mera om Finland, men tanken är också att värdfamiljen ska få större förståelse för Maxines verklighet i USA.
Värdfamilj på Åland är Sirpa och Roger Erikssons familj som dessutom består av barnen Elina och Alicia.
– Det här programmet har funnits i 50 år i Finland och vi bestämde att när Elina är i 14-15-årsåldern ska vi också ta en utbytesstudent hem till oss för det ger barnen mycket gratis kunskap, säger Sirpa.

Lång process
Sirpa berättar att familjen var tvungna att svara på ett långt frågeformulär som skulle avgöra hur noggranna föräldrarnas uppfostring är.
Men det var inte nog med det. Efter frågorna intervjuades hela familjen av Janina Björni, som själv har varit utbytesstudent via programmet, för att ytterligare mäta kompetensen och lämpligheten som värdfamilj.
Maxine fick också svara på frågor via både enkäter och intervjuer innan det bestämdes att hon skulle få resa till Finland.
– Jag fick gå igenom samma procedur för att det skulle konstateras hur jag passar ihop med nya och främmande människor, säger hon.
Utredningarna visade att familjen Eriksson och Maxine passade varandra som hand i handske. Barnen har gemensamma intressen såsom sport och musik men en annan viktig faktor var att Maxine tyckte att det inte var några problem att bo på landet.
– Den största skillnaden mellan Åland och Hawaii är avståndet eftersom det är lättare att ta sig till och från staden hemma i USA men det är ingenting man bryr sig om, säger Maxine.

Ingen hemlängtan
Sirpa Eriksson upplevde redan som barn utbytesstudenter med tanke på att familjen var flitig på att ta emot ungdomar som ville vidga sina vyer.
– Jag tror att vi hade fem stycken allt som allt och jag hittade den här organisationen i en lokaltidning.
Maxine Fonya anser att den åländska sommaren är helt okej om man jämför med den som hon vanligtvis är van vid. Hon menar att Åland är ett fint ställe men att det saknas lite mera människor som är i rörelse.
– Redan som liten drömde jag om att resa till Europa och jag har ingen hemlängtan än så länge, säger hon.
Vad har du och familjen gjort under din vistelse?
– Vi har shoppat i Tallinn, Helsingfors och Stockholm. Sedan har vi varit mycket på stranden men det har även blivit besök på öspelen, Rockoff, Pommern och cirkusen som var i stan. Jag hade aldrig hört finländsk musik förut, men nu gillar jag Star pilots.
Finns det nåt som har varit helt nytt för dig?
– Bastubadande var en ny upplevelse för mig. I början tyckte jag att det var konstigt att människor satt i en varm bastu och slog på varandra med kvistar men nu är det coolt och framför allt roligt att hoppa i sjön efteråt. Det enda som är lite jobbigt är att vattnet är kallt, säger Maxine.

Träff i Helsingfors
Maxine har besökt självstyrelsegården för att lära sig hur det politiska går till på våra breddgrader. Det kan värdfamiljen mycket om – Roger är minister i landskapets regering och Sirpa är lagtingsledamot.
I dag reser hon tillsammans med värdfamiljen till Helsingfors. Där skall man bland annat besöka den amerikanska ambassaden och träffa utrikesminister Alexander Stubb under ett tre dagar långt politiskt program som ingår i YFU.
Det har inte uppstått många krockar mellan Maxine och den åländska kulturen men en sak är rätt tydlig och det är hur mycket uppfostran skiljer sig mellan länderna.
– I USA är man väldigt strikt och reglerna som föräldrarna sätter upp är benhårda. Våra barn har ju sett förmåner som unga har på Åland men som Maxine inte har. Här är ingenting speciellt begränsat och det som skiljer sig är till exempel när man ska vara hemma på kvällarna och hur fritt man får röra sig, säger Sirpa Eriksson.

Fritt fram att åka
Det finns möjlighet för ålänningar att ta emot utbytesstudenter från i princip vilket land som helst och tiden som ungdomarna kan vistas hos värdfamiljen varierar mellan ett halvår och ett år.
Värdfamiljen deltog i en tre timmar lång kurs och efter det mötte man Maxine i Åbo dit hela gänget på 16 utbytesstudenter tagit sig efter att planet landat i Helsingfors.
– Jag var jättenervös inför mötet med värdarna. Vi fick gå en förberedelsekurs som handlade om Finland och finländare och där sades det att det finska folket är tysta vilket gjorde mig lite skräckslagen eftersom jag tycker om att prata, säger Maxine.
Familjen Eriksson tänker ta emot flera ungdomar och enligt Sirpa är det en otrolig chans att lära sig mera om varandra och dessutom får man så mycket gratis av att ha en utbytesstudent hemma.
– Det märks att Maxine kommer från en stor familj, för hon är van att hjälpa till hemma och barnen lär sig ju engelska. Ålänningar kan också åka utomlands och Elina vill till Spanien. Man måste inte ha en student hemma hos sig bara för att få åka utan det är fritt fram ändå, säger hon.

NIKLAS E.W. ERIKSSON