DELA
Foto: PRIVATOTREVLIG SYN I november i fjol fanns det rikligt med potentiellt giftiga blågrönalger i Långsjön, en av Ålands vattens råvattentäkter. Vattnet är under ständig kontroll men kvaliteten går hela tiden mot det sämre.

Dricksvattnet är i fara om inget radikalt görs

Syrehalten i Långsjöns bottenvatten mäts varje vecka. Hittills är siffran inte alarmerande – men om den nedåtgående trenden inte bryts blir det illa för dricksvattnet.
Nyligen berättade Nya Åland om Stockholms universitets studentgrupp som utifrån Husö biologiska station undersökt bottenvattnet i sjön Vargsundet och hittat svart ”kaffesump” på 29-30 meters djup. Svart vatten är tecken på syrebrist i vattnet närmast botten och det innehåller med all säkerhet den extremt giftiga gasen svavelväte som kan lösa sig och stiga uppåt i vattenmassan.

Docent Sven Blomqvist, som har lett arbetet, anser att också Långsjön bör undersökas på samma sätt i egenskap av en av Ålands tre råvattentäkter som är sammanbundna med varandra.

Ålands vattens vd Christian Nordas kan både lugna och späda på oron vad gäller Långsjöns vatten.

– Vi tar prov på syrehalten varje vecka i Långsjön och det råder ingen syrebrist nära botten. Skulle syrebrist uppstå och därmed risk för svavelväte i vattnet vid vattenbolagets intag så kan vi stänga av vattnet från Långsjön och ta det enbart från Dalkarby träsk som är i bättre skick.

Vattenkvaliteten i Långsjön förbättrades fram till 2007 men efter det har kurvan vänt neråt och vattnet blir allt sämre igen.

– Gör vi inget så hamnar vi på samma nivå igen som på 1990-talet, konstaterar Christian Nordas.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!